De oude Egyptenaren gebruikten sodaliet en lapis lazuli door elkaar. Er zijn scarabeeën van sodaliet gevonden, en rituele voorwerpen werden met sodaliet versierd. Vermalen sodaliet werd gebruikt als grondstof voor blauwe verf en oogmake-up.
Ook in het oude Griekenland was de sodaliet geliefd. Men geloofde dat sodaliet beschermde tegen ziektes en allerlei kwalen kon genezen. Door het dragen van de blauwe sodaliet zouden artistieke talenten, met name muzikale, zich kunnen ontwikkelen. Daarom droegen vooral kunstenaars zoals beeldhouwers, schilders en zanger de edelsteen.
De oude Romeinen namen het gebruik van de Grieken over. Ze meenden dat sodaliet de concentratie en het logisch nadenken zou bevorderen.
Zowel de Grieken als de Romeinen noemden sodaliet (net als veel andere blauwe stenen) saffier. Deze naam bleef sodaliet tot ver in de middeleeuwen houden. In de middeleeuwen werden er mooie gebruiks- en siervoorwerpen, zoals kommen en schalen, van gemaakt.
In 1811 beschreef de Schotse mineraloog Thomas Thomson (1773-1852), professor in Glasgow, sodaliet als apart gesteente. Hij gaf het de naam sodaliet, naar zijn samenstelling.
De sodaliet is een paar eeuwen in de vergetelheid geraakt, maar in de negentiende eeuw werd hij herontdekt als heelsteen.
Ook wordt sodaliet als siersteen gebruikt in de bouw, sinds in 1891 in Canada grote afzettingen gevonden werden. Daar wordt de sodaliet Princess Blue (’prinsessenblauw’) genoemd, naar prinses Patricia van Connaught (1886-1974), kleindochter van de Engelse koningin Victoria. Zij bezocht de sodalietmijn vlak na de opening. De prinses was zo weg van de rijke koningsblauwe kleur met de sneeuwwitte aders, dat ze besloot het interieur van Marlborough House in Engeland deels te laten versieren met de Canadese sodaliet.
De naam sodaliet is afgeleid van de chemische samenstelling: het Engelse sodium betekent ‘natrium’ en het Griekse lithos ‘steen’.
Spiritueel
* De sodaliet werkt het sterkst op het keelchakra en het voorhoofdchakra, door zijn kobaltblauwe tot indigoblauwe kleur.
Sodaliet heft blokkades op, zowel op het fysieke als het geestelijk vlak. Hij is vooral werkzaam in de onderste twee lagen van de aura.
* Sodaliet stimuleert de pijnappelklier en het derde oog, hij kan meditatie verdiepen.
Mentaal
* Sodaliet verenigt mannelijk en vrouwelijk, intuïtie en logica. Het helpt om problemen ontstaan door dualiteit, op te lossen.
* Sodaliet maakt waarheidslievend en idealistisch.
* Deze steen helpt logisch nadenken en iets gestructureerd aan te pakken.
* Sodaliet vergroot de loyaliteit aan personen en goede doelen.
Emotioneel
* Sodaliet vermindert prikkelbaarheid, onrust en angsten.
* Blokkerende gevoelens verdwijnen met sodaliet.
* Sodaliet neemt schaamte en schuldgevoelens weg.
* Sodaliet bevrijdt je van onrustige en malende gedachten.
* Zelfrespect, zelfacceptatie en zelfvertrouwen groeien als je sodaliet draagt.
* Sodaliet brengt je schaduwkanten boven water, en helpt die te laten accepteren, zonder oordeel of vooroordeel.
* Sodaliet is een ontstressende steen.
Fysiek
* Sodaliet heeft een sterk effect op alle kwalen en aandoeningen van het hoofd, de stem en de hormoonhuishouding. Hij werkt zeer goed bij keelpijn, stemverlies (afonie) of langdurige heesheid (dysfonie).
* Het aluminiu6m in de steen heeft een gunstig effect op de zenuwen. Het ontspant de nek en schouders. Daardoor is de steen perfect bij hoofdpijn en zenuwpijnen. Sodaliet werkt vooral goed op spanningshoofdpijnen.
* Sodaliet vergroot de weerstand en kan voorhoofds- en bijholte-ontstekingen helen en soms zelfs voorkomen.
* De steen heeft als silicaat een opbouwend effect op het beenderstelsel, mede door de calcietinsluitsels. Het helpt beschadigde pezen sneller te herstellen. Het is dan ook een goede steen bij sportblessures en botbreuken.
* Sodaliet helpt te ontspannen en helpt bij problemen met inslapen.
* Sodaliet helpt goed tegen diverse overgangsklachten, zoals opvliegers, hoofdpijnen en stemmingswisselingen.
* Dankzij het bestanddeel natrium is de sodaliet desinfecterend.
Sodaliet hoort bij het sterrenbeeld Maagd en Boogschutter.